Erőgépeink klímarendszerének szezon előtti felkészítése

A klímarendszer tisztításának és karbantartásának fontossága

A légkondicionáló rendszer ideális élettér baktériumok, gombák és más mikro-organizmusok számára. A rendszer folyamatos tisztításának híján pedig az erőgép kabinjába kikerülő kis élősködők, akár allergén reakciókat is kiválthatnak. Így fordulhat elő, hogy a gépkezelő, egy-egy klímával rendelkező erőgépben munka közben, illetve után tüsszögéssel, köhögéssel, rosszabb esetben szemgyulladással küszködik. De hogyan is kerülnek be a rendszerbe ezek a nem kívánt vendégek - Sajnos igen egyszerűen: a működés alapvető velejárója. A hideg hőcserélő egységen - az ún. elpárologtatón- átáramló meleg, környezeti hőmérsékletű levegő lehűl, mielőtt az a kabinba kerül. Az elpárologtatón a levegő lehűlése következtében lecsapódik a pára majd az összegyűlt víz kifolyik az erőgép kondenzvíz elvezető csövein keresztül. A pára egy része viszont ott marad az elpárologtatón, a sötét és nedves környezet pedig melegágya a nem kívánt élősködők szaporodásának.

A rendszeres karbantartás és tisztítás fontos, a gép üzemszerű működésének biztosítása érdekében, valamint a fent megnevezett kártevők eltávolítása/megelőzése miatt. A sűrűn lemezelt hőcserélő felületén valamennyi por, vagy szemcse - a sűrű lemezelés miatt - megakad. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztüláramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni és időről időre csökkenti a rendszer hatékonyságát. Az üzemszerű működés szempontjából fontos a szárítószűrő cseréje a gépkönyvben meghatározott ciklus időben vagy, a gép használati helyétől függően. Ilyenkor új gázt és olajt kap a rendszer. Minden tisztítás vagy karbantartás alkalmával cseréljünk kabinszűrőt amennyiben annak állapota indokolja. A tisztítás mellett szükség van a gép paramétereinek, valamint nyomás értékeinek ellenőrzésére is, amit az Invest Gépkereskedelmi Kft. szerelői nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel végeznek, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkapontban dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el.

A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából rendkívül fontos, ezért javasoljuk az évenkénti legalább kétszeri alkalom meglétét. Új erőgépek esetén a garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni ezen beavatkozások időpontját is. A klímaberendezés karbantartását bízza az Invest Gépkereskedelmi Kft. szakembereire, akik megfelelő tudás révén a legmegfelelőbb karbantartási ajánlatokkal állnak az Önök rendelkezésére az ország bármely pontján.

Robotka Norbert

szervizmérnök

Kiemelt partnereink