Jó munkához megfelelő eszközök kellenek - Case IH-val dolgozunk

Hartmann Imre és veje, Takács András Komárom-Esztergom megyében, Szákszenden él és gazdálkodik 500 hektáron, ahol kukoricát, búzát és napraforgót termelnek. Az országos szinten is elismert gazdaság Hartmann Imre nevét viseli ugyan, de András „Fiatal Gazdaként” nem csupán a napi munkákban segíti apósát, jelentős részt vállal a gazdaság fejlesztésében és vezetésében. Mára mind az 500 hektáron mulcsműveléssel dolgoznak, modern gépparkkal rendelkeznek. Imre és András nem csupán a munkában társak, mindketten szenvedélyes vadászok, számos hazai vadászterületen megfordultak már, ezt jól példázza rengeteg trófeájuk is.

Mintaszerű gazdaság a Hartmann Farm. Köztiszteletben álló vezető, innovatív gondolkodású, energikus társ. Bőven termő kukoricavidék, modern géppark. Imrében és Andrásban közös, hogy nem elégednek meg a közepessel, mindig keresik, hogyan lehetne többet és jobbat elérni. Az 500 hektáros terület, melyen gazdálkodnak ideális méret arra, hogy alkalmazni tudják az innovatív technológiákat, melyet a föld meg is hálál. András a Fiatal Gazda támogatást elnyert gazdálkodó folyamatos fejlesztésekkel igyekszik a hatékonyabb munkára.

„Szeretjük a professzionális, megbízható megoldásokat. Örülünk, hogy rátaláltunk a Case IH-ra.” 2010-ben került hozzájuk az első Case IH traktor, mely egy 310 lóerős Magnum volt. A választás során csakis a kiváló minőséget és megbízhatóságot kínáló ajánlatok jöhettek szóba, a Case IH mellett szólt még a nagyigmándi központ közelsége, a vonzó ár, és a használt gép beszámítása. A Magnumot már mindenféle kétség és választás nélkül további két Case IH gép követte. 2011 őszén vásárolták meg a Case IH 8120-as kombájnt, és a már Tier4-es motorral szerelt 170 lóerős Puma CVX-et. A gépeket sorvezetővel és AG leader antennával szerelték fel, melyhez saját RTK rendszert építettek ki, így a talajmunkák kivétel nélkül ezzel működnek.

Ritkának számít Magyarországon, hogy 500 hektáron, szántás nélkül kizárólag mulcsműveléssel termeljenek kukoricát, búzát és napraforgót, mint a Hartmann Farmon. A Magnum 8m-es rövidtárcsát húz és nehézkultivátort, mely 4 méteres szélességben a mulcsképzést végzi. „Igényes munkát végez a Magnum, simán hozza azt a munkasebességet, amit a munka megkíván.” Örülnek a kedvező fogyasztásnak, mely a mulcsművelésnek köszönhetően még jobb. 30-35cm mély szántás esetén 20-25 literes fogyasztással számolhatnak hektáronként, a Magnum a nehézkultivátorral azonban csak 16-18l/ha körül fogyaszt.

A Puma CVX vásárlásakor alapkövetelmény volt az 50-es váltó és a rugózott híd. A Puma a szállításban dolgozik, pótkocsit húz, valamint 3 tonnás műtrágyaszóróval alap- és fejtrágyázást végez, sorközművelő kultivátorral dolgozik. „A rugózott híd és az SCR technológia beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Sokat használjuk szállításban, nagyon kényelmes és csendes, kimagasló az üzemanyagfelhasználása. Az AdBlue használatát nagyon könnyen megszoktuk, nem jár macerával, munkától függően hetente 1-szer, 2-szer tankolunk AdBlue-t.

A kombájn választásakor kimondottan kukoricakombájnt kerestek, és András erősen szorgalmazta, hogy rotoros megoldást válasszanak. „A konvencionális kombájnoknál klasszisokkal jobb, kiváló minőségben dolgozik, nagyon hatékony, így időben és pontosan tudunk végezni a betakarítási munkákkal, ami a minőség szempontjából nagyon fontos. A fogyasztása is kellemes, 12 soros adapterrel 12-13 literes fogyasztással számolhatunk hektáronként. Apósomnak először voltak kételyei a rotoros technológiával kapcsolatban, de a tények eloszlatták. Nagyon jó választás volt.”

A gépek beállításához, karbantartásokhoz és esetleges javításokhoz az Invest szakszervizét veszik igénybe. „Olyan értékrendet képviselnek ezek a gépek, hogy nem bíznám másra. Ők értenek hozzá a legjobban. Kedvező számunkra, hogy közel van az Invest központja, ami megkönnyíti az alkatrészvásárlást és a szervizt is. Elégedettek vagyunk a gépek munkaminőségével, de pont ugyanennyire a háttérszolgáltatásokkal is.”

András kiemelte a traktorok és a kombájn ergonómiáját is, hiszen a gépeket nem csak a kezelők, de ő is gyakran vezeti. „A Magnum fülkéje a legnagyobb a kategóriában, ami maximális komfortérzetet ad, nagyon jó a zajszintje, gond nélkül bírjuk a 12 órás műszakokat is. A jobb oldalon nincs B oszlop, ezért nagyon jó a kilátás.” Mindegyik IH gép Xenon fényszórókkal felszerelt, melyet gyakran használnak az őszi, sötétségbe húzódó munkáknál. A modern és haladó gondolkodásnak köszönhetően használják is a Case IH nyújtotta kényelmi funkciókat, a kézreeső kezelőszervet, kartámaszt, az elektrohidraulikus szelepvezérlést. „A kombájn kényelme magáért beszél, fontos szempont volt nekünk a választásnál, és nem csalódtunk. Csendes, tágas, a speciális oldalkialakításnak köszönhetően mindent látok akkor is, ha hátradőlök. És hátradőlök. A Case IH-ban ülve nyugodtan hátradőlhetek.”

Kiemelt partnereink