Erdők, mezők, szántók & CASE IH

Borsfa az ország déli részén, Zala megyében, Nagykanizsától 22km-re található festői kis község. A vadregényes tájon egymást váltják a dombok és völgyek, erdők és szántóföldek, melyeket utak és kispatakok szelnek keresztbe. Borsfán és környékén gazdálkodik Bedő István, és fia Bedő Attila. A dombos erdők és meredek táblák valamint a kötött agyagos talaj évről-évre, munkáról munkára sok nehézséget jelent, melyet István és Attila a Case IH traktorok segítségével old meg. A gazdaságban a Case IH traktorok előtt MTZ és ZETOR traktorok dolgoztak. A ZETOR cseréje 2003-ban vált esedékessé. Bedőék olyan traktort kerestek, mely kellően könnyű, általános szántóföldi munkákra alkalmas gép, de megfelel a zalai vidék sajátosságainak, így jól veszi a meredek lejtőket, dombokat, jól manőverezhető és nagyon stabil. Fontos volt továbbá a jó felszereltség, a kényelmes kabin. Mivel ismerőseik jó tapasztalatokat osztottak meg velük a Case IH márkáról, ezért egy Case IH JX100U traktor vásárlása mellett döntöttek, mely bőségesen kiváltotta az MTZ és ZETOR gépeket a szántóföldön. A könnyű és fürge traktor gabona és kukoricatermesztésben dolgozik, vetőgépet, függesztett műtrágyaszórót, és permetezőt húz, 2500 literes modellt, melynek különösen fontos az alacsony építése a dombokon való stabil munka miatt. Használják továbbá az erdőben is, ahol különösen veszélyes helyekről csörlővel vontatják vele a kivágott rönköket. A gépet high-low váltóval és teljes felszereltséggel vásárolták, légrugós üléssel és radarral felszerelve. A traktorra pótüzemanyag tartályt is szereltek.

„Nagyon jól vizsgázott a Case IH JX100U traktora nálunk, különösen elégedettek vagyunk a fogyasztásával, mely a nálunk eddig használt gépekéhez képest kiemelkedően jó. A JXU kabinja kényelmét illetően is egyedülálló, tágas, széles, így mindent nagyon jól látunk munka közben. Üzembiztos, megbízható tagja gépparkunknak, csak kötelező szervizre volt szükség, melynek gyorsaságát és kényelmét nagyban megkönnyíti az Invest Kft. nagykanizsai központja, ahol szakszerű és megbízható szervizszolgáltatásra számíthatunk” – mondta el Attila.

Amikor 2009-ben a növekvő gazdaság és a régi gépek cseréje miatt új traktorokra volt szükség, már nem volt kérdés a márkát illetően. Így került a gazdaságba egy Case IH JX105U és egy Magnum 310 típusú traktor, melyek már túl vannak az 1100 illetve 800 üzemórán is.

A JX105U traktor szűkkerekű kivitel, mely a szántóföldön műtrágyázással és vegyszeres termésszabályozással kapcsolatos feladatokat lát el.

A Magnum 310-es traktor a gazdaság erőgépe lett. Ez a traktor végzi a munka oroszlánrészét a szántóföldön. Az erdőgazdálkodásban is szinte minden szezonban szükség van rá, ezért egész évben, hosszabb pihenő nélkül dolgozik. A földeken talajmunkát végez 6 fejes váltva forgatós ekével, 8,4 méteres ásóboronával, mellyel több, mint 50ha földet képes egy nap alatt megművelni. 5 késes altalajlazítót és 8 méteres tárcsát is vontat. Attila elmondása szerint a munkagépeket kb. 260- 280 LE-s traktorhoz választották, így a Magnum képes lenne mindegyik gépből nagyobbat is húzni. A Magnum ereje szépen látszik abban, hogy a kötött, agyagos talajt is képes könnyedén megművelni, melyekből az ideihez hasonló aszályos időjárás után kemény, szinte sziklaszerű rögöket szakít ki, de az igazi teljesítményét az erdőben tudják kihasználni igazán, például ha kamiont kell vontatni.

A kivágott rönköket kamionra rakják, de a dombos vidék és a vizes talaj nem teszi lehetővé, hogy a kamionokat, különösen az alacsony építésűeket közvetlenül rakodják meg. A Magnum segítségével nincs szükség kiközelítésre, favonszolásra, mely drágítja a kitermelést. Jelentősen tudják csökkenteni a kitermelés költségeit, számos alkalommal előfordult már, hogy faszállító kamiont, vagy az ingoványos talajban teljes abroncsmagasságig elsüllyedt erdészeti kihordót húzta ki.

„A 310-es Magnum mindig megbízható erőgép, melynek nagy hasznát vesszük a szántóföldön és az erdőben is. Igen meredek és veszélyes helyekre jutunk el vele, bármikor számíthatunk rá, akár kamionmentésben is.” Attila szerint tökéletes választás volt a Magnum számukra, hiszen a két lábon álló gazdaságban, a növénytermesztésben és az erdőgazdálkodásban is képes a munka nagy részét elvégezni, a maximális teljesítményt nyújtani. „A kiválasztásánál csakúgy, mint a JXU traktorok esetében teljes felszereltséget kértünk. Az év minden szakában dolgozunk vele, nagyon örülünk a tágas kabinnak, a kényelmes ülésnek és rugózásnak és a széles kilátásnak.” A Magnum hátsó kerekei 800mm szélességűek, ez garantálja a traktor vonóerejének leadását.

István és Attila elégedett a Case IH traktorok teljesítményével, megbízhatóságával. A gazdaságukban használt 170LE-s traktorukat hamarosan egy új Case IH modellre cserélik majd le.

„Bármikor szívesen vásárolnánk újra Case IH gépet, nagyon jól vizsgáztak nálunk” – mondta Attila. „Jelenlegi gépparkunkkal jóval nagyobb területet is képesek lennénk megművelni, nagyobb területű erdőt gondozni, így a lehetőségeknek megfelelően gazdaságunk bővítését tervezzük. Mindegyik modellt teljes felszereltséggel választottuk, így készen állnak majd a jövő kihívásaira is.”

Kiemelt partnereink